Beroepsrollen

Het opleidingsprofiel van de opleiding Voeding & Diëtetiek is gebaseerd op een aantal competenties. Binnen het vak diëtist/voedingskundige zijn er zes functies of beroepsrollen die in het werkveld kunnen worden vervuld. Dit zijn:
1. Behandelaar
2. Voorlichter
3. Manager voeding
4. Ondernemer
5. Onderzoeker
6. Adviseur

Naast deze zes beroepsrollen ontwikkel ik als student Voeding & Diëtetiek een voorwaardelijke rol als beroepsbeoefenaar, in de context van een beroepsrol. De competenties voor deze rol gelden voor alle beginnende beroepsbeoefenaren op hbo-bachelor niveau en vormen de basis van het professionele handelen. 

Hieronder zal ik per beroepsrol mijn voortgang binnen de studie Voeding & Diëtetiek bijhouden. Dit zal ik doen door middel van een tijdlijn waarbij het begin van de tijdlijn de aanvang van de studie aangeeft en het eind van de tijdlijn de aanvang als beroepsbeoefenaar aangeeft. Door de stippen te plaatsen op deze tijdlijn is goed te zien hoe ver ik denk dat ik mezelf heb ontwikkeld binnen deze rol. Het plaatsen van de stippen op de tijdlijn zal ik motiveren door mijn ervaring er onder te schrijven en deze motivatie zal ik weer bewijzen met behulp van een link naar een bestand. 

Behandelaar

Tweede jaar

Competenties: Een behandelaar in het vakgebied van diëtist/voedingskundige heeft een centraal beroepsproduct, namelijk het behandelplan. Om recht te doen aan de complexiteit van de rol van diëtist als behandelaar is voor het behandelplan niet één maar zes competenties beschreven: 1. Diëtistische...

Eerste jaar

Competenties: Een behandelaar in het vakgebied van diëtist/voedingskundige heeft een centraal beroepsproduct, namelijk het behandelplan. Om recht te doen aan de complexiteit van de rol van diëtist als behandelaar is voor het behandelplan niet één maar zes competenties beschreven: 1. Diëtistische...

Voorlichter

Tweede jaar

Competenties: Als voorlichter in het vakgebied voedingskundige/diëtist wordt er een voorlichtingsplan ontworpen en beargumenteert om op het gebied van voeding de gezondheid, het welzijn of de prestaties van een specifieke doelgroep te bevorderen, dit plan wordt uitgevoerd (of de uitvoering ervan...

Eerste jaar

Competenties: Als voorlichter in het vakgebied voedingskundige/diëtist wordt er een voorlichtingsplan ontworpen en beargumenteert om op het gebied van voeding de gezondheid, het welzijn of de prestaties van een specifieke doelgroep te bevorderen, dit plan wordt uitgevoerd (of de uitvoering ervan...

Manager voeding

Tweede jaar

Competenties: In de beroepsrol van ondernemer wordt er binnen het vak voedingskundige/diëtist als zelfstandig ondernemer een ondernemingsplan opgesteld, met daarin een financiële onderbouwing van de doelstellingen, op basis van onderzoek naar voedings-, consumenten- en gezondeidstrends in de...

Eerste jaar

Competenties: Binnen de beroepsrol manager kan er een marketingplan worden opgesteld en een kwaliteitsplan. In het marketingplan wordt er voor een bepaald product-marktcombinatie een marketingplan opgesteld, op basis van een internerne en externe analyse, die is uitgevoerd met behulp van een...

Ondernemer

Tweede jaar

Competenties: In de beroepsrol van ondernemer wordt er binnen het vak voedingskundige/diëtist als zelfstandig ondernemer een ondernemingsplan opgesteld, met daarin een financiële onderbouwing van de doelstellingen, op basis van onderzoek naar voedings-, consumenten- en gezondeidstrends in de...

Eerste jaar

Competenties: In de beroepsrol van ondernemer wordt er binnen het vak voedingskundige/diëtist als zelfstandig ondernemer een ondernemingsplan opgesteld, met daarin een financiële onderbouwing van de doelstellingen, op basis van onderzoek naar voedings-, consumenten- en gezondeidstrends in de...

Onderzoeker

Tweede jaar

Competenties: Een voedingskundige/diëtist stelt met behulp van een welomschreven onderzoeksmethodiek en recente wetenschappelijke inzichten een voedingskundige analyse op en vertaalt deze in een voedingskundig advies aan de opdrachtgevende organisatie, zodat dit bijdraagt aan welzijn en...

Eerste jaar

Competenties: Een voedingskundige/diëtist adviseert over de opzet en uitvoering van voedingsgerelateerd onderzoek (voedselconsumptie onderzoek) en participeert in voedingsgerelateerd onderzoek onder consumenten en draagt mede zorg voor verzameling en verwerking van gegevens en vastlegging van...

Adviseur

Tweede jaar

Competenties: Een voedingskundige/diëtist stelt met behulp van een welomschreven onderzoeksmethodiek en recente wetenschappelijke inzichten een voedingskundige analyse op en vertaalt deze in een voedingskundig advies aan de opdrachtgevende organisatie, zodat dit bijdraagt aan welzijn en...

Eerste jaar

Competenties: Een voedingskundige/diëtist stelt met behulp van een welomschreven onderzoeksmethodiek en recente wetenschappelijke inzichten een voedingskundige analyse op en vertaalt deze in een voedingskundig advies aan de opdrachtgevende organisatie, zodat dit bijdraagt aan welzijn en...

Beroeps beoefenaar

Eerste jaar

Competenties: Van een beroepsbeoefenaar wordt verwacht dat hij of zij: 1. Methodisch/planmatig te werk gaat 2. Evidence based werkt 3. Communicatief vaardig is 4. Doelmatig, efficiënt, effectief en proactief werkt 5. Multidisiplinair werkt en actief de samenwerking zoekt 6. Zorgt voor een goede...